VitaMed-INTERREG Slovenija-Hrvatska 2021.-2027

INTERREG Slovenija-Hrvatska 2021.-2027

Vrijednost projekta 31.000 Eur-aa

Za natječaj za male projekte u sklopu INTERREG programa Slovenija-Hrvatska 2021.-2027. Razvojna agencija Zagrebačke županije pripremila je projekt VitaMed kojemu je prijavitelj Gradsko društvo Crvenog križa Samobor, a partneri  Območno združenje Rdečega križa Brežice i Dom zdravlja Zagrebačke županije. Cilj je projekta vrijednog 31.000 Eur-a doprinijeti ponovnoj uspostavi i jačanju veza između stanovnika s područja Samobora i Brežica kroz promociju zdravog života.

Organizacijom zajedničkih prekograničnih događanja – 2 jednodnevna sajma zdravog života u Samoboru i Brežicama – projekt želi iskoristiti tradicijske veze za uspostavu novih načina suradnje prekograničnih zajednica. Sajmovi će obuhvaćati savjetodavno-edukacijske aktivnosti u području medicine životnog stila i zaštite zdravlja, demonstraciju zdravih životnih navika, a posjetitelji će moći posjetiti i prigodnu tržnicu.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije kronične nezarazne bolesti (bolesti srca i krvnih žila, šećerna bolest, kronične bolesti dišnog sustava i zloćudne bolesti) čine 80% svih bolesti u EU i vodeći su uzrok smrtnosti. Slovenija i Hrvatska iznad su prosjeka među državama članicama EU-a, osobito po učestalosti bolesti srca i krvnih žila te dijabetesa. Kronične nezarazne bolesti poznate su i kao „bolesti životnog stila“ jer ih obilježavaju zajednički čimbenici rizika vezani uz životni stil pojedinaca i zajednice.

Djelovanjem na navedene čimbenike moguće je značajno smanjiti pojavnost navedenih bolesti, čemu se želi doprinijeti i provedbom projekta VitaMed.