Projekt Zagrebačke županije kandidat za dodjelu „Europske nagrade za promicanje poduzetništva 2023.“

Hrvatsku će na dodjeli nagrada u Španjolskoj predstavljati Zagrebačka županija čiji je projekt nacionalni pobjednik u kategoriji Podupiranje održive tranzicije.

Projekt Zagrebačke županije „Modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača“, kao nacionalni pobjednik u kategoriji Podupiranje održive tranzicije, ušao je u izbor za dodjelu „Europske nagrade za promicanje poduzetništva 2023.“ (European Enterprise Promotion Awards – EEPA 2023.) koju dodjeljuje Europska komisija od 2006. godine kako bi nagradila uspjeh javnih tijela i javno privatnog partnerstva u poticanju poduzetništva i malog gospodarstva širom Europske unije.

Natjecanje za EEPA 2023 odvija se u dvije faze.

U prvoj fazi – nacionalna razina, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem Odbora za vrednovanje i odabir projekata, odabire prema propisanim EU kriterijima dva projekta iz dvije različite kategorije, koje dalje prijavljuje na EU razinu. Natječaj na nacionalnoj razini bio je otvoren do 26. svibnja 2023. godine.

U drugoj fazi – europska razina, Europska komisija odabire članove Europskoga žirija koji vrši odabir na EU razini. Upravo će projekt Zagrebačke županije predstavljati Hrvatsku na ovogodišnjoj dodjeli nagrada koja će se održati u studenom 2023. u Bilbau u Španjolskoj.

Sama nagrada dodjeljuje se kako bi promovirala poduzetništvo, zapošljavanje i ono najvažnije ostanak stanovništva u sredinama u kojima živi. Upravo sve to objedinjeno je kroz projekt Zagrebačke županije na primjeru Distributivnog centra za voće i povrće, u čijem je prostoru održano predstavljanje projekta.

„Nemogućnost skladištenja proizvoda po povoljnoj cijeni te plasman proizvoda tijekom cijele godine u velike trgovačke lance bili su izazovi s kojima su se nosili naši poljoprivredni proizvođači. Kako bi im pomogla u rješavanju tih izazova, Zagrebačka županija odlučila se na jedinstven projekt u državi-gradnju prve ULO hladnjače koja nije u vlasništvu trgovaca“ – pojasnio je zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović. Dodao je i kako se u centru redovito educiraju poljoprivrednici i učenici, posebna se pozornost posvećuje ekološkim proizvodima, a zahvaljujući najsuvremenijim uvjetima skladištenja djeca u školama i stanovnici jedu zdravo i domaće tijekom cijele godine. U energetski najizazovnijoj godini, centar je solarnom elektranom osigurao vlastitu energiju i uštede. Kao rezultat ovog projekta OPG-ovi opstaju, mladi ostaju na selu, nova radna mjesta se otvaraju, a okoliš se čuva.

„Upravo ova nagrada za koju čvrsto vjerujemo da ćemo je osvojiti bila bi kruna naših nastojanja da Zagrebačka županija bude predvodnica moderne, ekološke, održive i konkurentne poljoprivrede“ – poručio je Tomljenović.

Direktor Distributivnog centra za voće i povrće Zagrebačke županije Hrvoje Bunjevac istaknuo je kako sama činjenica da su kapaciteti ULO hladnjače konstantno popunjeni, dovoljno govori o zanimanju i potrebama proizvođača, dodavši kao bi bez mogućnosti takve vrste skladištenja, opstanak malih obiteljskih gospodarstava bio iznimno težak s obzirom na europsku konkurenciju.

Dugogodišnji korisnik usluga Distributivnog centra, proizvođač jabuka Niko Gazić iz Dugog Sela kazao je: „Sretni smo jer možemo ovdje skladištiti svoje jabuke, a ne ih ‘pod mus’ prodavati odmah iz voćnjaka kada je cijena vrlo mala. Kad ste mali proizvođač, u velikim hladnjačama uvijek ste na čekanju i imate lošije uvjete, a u Distributivnom centru imamo mogućnost sortiranja, a čak nam i prevezu jabuke iz voćnjaka“.

Inače, EEPA nagrada pokrenuta je kako bi se kroz primjere najboljih politika i praksi otvorile nove mogućnosti za lokalnu i regionalnu razinu s ciljem razvoja poduzetništva, zapošljavanja i zadržavanja stanovništva u njihovim sredinama. Dodjeljuje se u šest kategorija: Promicanje poduzetničkog duha, Ulaganje u poduzetničke vještine, Potpora digitalnoj tranziciji, Poboljšanje poslovnog okruženja i potpora internacionalizaciji poslovanja, Podupiranje održive tranzicije i Odgovorno i uključivo poduzetništvo. U natječaju za dodjelu EEPA 2023 nagrade sudjeluje 27 država članica Europske unije i zemlje pridružene COSME programu. Od 2006. godine više od 4400 projekata prijavilo se za dodjelu ove prestižne nagrade.

Video materijali projekta dostupni su na YouTube kanalu Zagrebačke županije: Projekt Zagrebačke županije kandidat za EEPA 2023