Otvorene prijave za sudjelovanje u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti 2023.

Svake godine, od 16. do 22. rujna obilježava se Europski tjedan mobilnosti, kampanja Europske komisije s ciljem unaprjeđenja kvalitete života građana u urbanim sredinama promovirajući alternativna i inovativna rješenja urbanog transporta. Sudjelovanje u obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti prilika je za gradove, tvrtke, udruženja građana, škole i druge aktere da predstave alternative trenutnim transportnim rješenjima i potiču na donošenje novih infrastrukturnih planova, a s ciljem smanjenja zagađenje zraka i unaprjeđenja kvalitete života.

Obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti čine 3 glavne komponente: tjedan aktivnosti tijekom razdoblja od 16. do 22. rujna, trajne mjera za uvođenje održive mobilnosti (kao što su npr. uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, uvođenje sustava javnih bicikala, unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza) te organizacija “Dana bez automobila” koji se svake godine održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti.

Sudjelovanje u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti 2022. godine prijavilo je 2.989 mjesta i gradova iz 51 zemlje, ukupno je organizirano 2.372 aktivnosti, od kojih se njih 1.184 odnosi na obilježavanja Dana bez automobila. 11 gradova iz Hrvatske prošle je godine podnijelo prijave svojih aktivnosti, a Grad Zagreb nominiran je i kao jedan od finalista nagrade Europskog tjedna mobilnosti.

Ovogodišnje tema obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti odnosi se na uštedu goriva i energije općenito te će se provoditi pod sloganom „Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju!“. Cilj je potaknuti građane da pješačenjem, bicikliranjem i korištenjem alternativnih transportnih rješenja utječu na smanjenje potrošnje energije, smanjenje zagađenja okoliša ali i poboljšanje životnih uvjeta i zdravlje.

Danas, 15. svibnja otvorene su registracije za prijavu aktivnosti povodom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti te Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kao tijelo zaduženo za nacionalnu koordinaciju Europskog tjedna mobilnosti u Republici Hrvatskoj, poziva potencijalne prijavitelje da se uključe u najveću manifestaciju posvećenu održivoj urbanoj mobilnosti.

Ako predstavljate mjesto ili grad, možete sudjelovati tijekom glavnog tjedna kampanje između 16. i 22. rujna i prijaviti svoje aktivnosti i mjere putem mrežne stranice www.mobilityweek.eu. Prijave se zaprimaju do 15. rujna 2023.

Ako predstavljate tvrtku, građansku inicijativu, obrazovnu ustanovu ili neki drugi subjekt, svoju „Aktivnost za mobilnost“ vezanu za inicijative za održivu mobilnost i možete prijaviti tijekom cijele godine putem mrežne stranice www.mobilityweek.eu.

Lokalne samouprave koje ulože najznačajnije napore u promicanju održive urbane mobilnosti konkurirat će za nagradu Europskog tjedna mobilnosti kojom se želi nagraditi lokalne vlasti za postignuća ostvarena tijekom godine povezana s uvođenjem mjera održivog gradskog prometa te poticanja građana na njihovu provedbu, sve s ciljem smanjenja onečišćenja zraka i ukupnog poboljšanja kvalitete života građana.

Za nagradu mogu konkurirati sudionici čija prijava ispunjava sva 3 „zlatna kriterija“ Europske povelje (organizacija Tjedna mobilnosti, uvođenje barem jedne nove trajne mjere i organizacija „Dana bez automobila“).

Tvrtke, građanske inicijative, obrazovne ustanove ili neki drugi subjekti svoja će se postignuća također moći prijaviti za nagradu u posebnoj kategoriji.

Detaljnije informacije o Europskom tjednu mobilnosti, načinu prijave, kao i dodatne materijale, možete pronaći pod poveznicom https://mobilityweek.eu, a kontaktirati nas možete i putem e-mail adrese tjedanmobilnosti@mingor.hr pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, nacionalnog koordinatora.

Više na: https://mingor.gov.hr/vijesti/otvorene-prijave-za-sudjelovanje-u-obiljezavanju-europskog-tjedna-mobilnosti-2023/9272