Otvorene prijave za bespovratna sredstva iz Fonda za MSP-ove 2024.

Od 22. siječnja do 6. prosinca 2024. otvorene su prijave za bespovratna sredstava namijenjena zaštiti intelektualnog vlasništva za mala i srednja poduzeća – u okviru Fonda za mala i srednja poduzeća (Fond za MSP, Fond).

Fond za MSP-ove, koji na inicijativu  Europske komisije provodi Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), program je bespovratnih sredstava osmišljen kako bi se malim i srednjim poduzećima (MSP) iz EU-a pomoglo u zaštiti njihovih prava intelektualnog vlasništva (IV).

Ukupna sredstva za 2024.g. iznose 20 mil Eura, dostupna su tijekom cijele godine prema redoslijedu prijave. Poduzeća se mogu prijaviti za jedan ili više vrijednosnih kupona (vaučera) u isto vrijeme ili u okviru naknadnih prijava. Dostupna su 4 vaučera:

  • Vaučer 1. – za troškove usluge IP Scan-a (ispitivanje potencijala intelektualnog vlasništva poduzeća);
  • Vaučer 2. – za troškove registracije žiga i industrijskog dizajna putem nacionalnih, regionalnih, europskih i međunarodnih sustava zaštite;
  • Vaučer 3. – za troškove prijave patenta na nacionalnoj ili regionalnoj razini,  usluge pretraživanje stanja tehnike te troškove pravnog zastupanja za sastavljanje i podnošenje prijave europskog patenta (samo za zastupnike u Registru Europskog patentnog ureda – EPO-a)
  • Vaučer 4. – za troškove prijave zaštite biljnih sorti na nivou Europske unije – troškovi online prijave i ispitivanja  
  • Više na: https://www.dziv.hr/hr/novosti/otvorene-prijave-za-bespovratna-sredstva-iz-fonda-za-msp-ove-2024,7019.html