Odobren prekogranični projekt InterWine

Natječaj: Interreg Slovenija-Hrvatska, Jačanje uloge kulture i održivog turizma u gospodarskom razvoju, socijalnoj uključenosti i socijalnim inovacijama

Vrijednost projekta: 1.383.080,02 EUR

Nositelj projekta; Turistička zajednica Zagrebačke županije

Projekt InterWine: Spajanjem kulturne baštine i eno-turizma do stvaranja održive prekogranične destinacije, odabran je među samo šest uspješnih projekata od ukupno 73 prijavljenih na natječaj prekogranične suradnje Interrega Slovenija-Hrvatska, Jačanje uloge kulture i održivog turizma u gospodarskom razvoju, socijalnoj uključenosti i socijalnim inovacijama.

Cilj projekta je jačanje uloge kulture i održivog turizma kroz razvoj novog zajedničkog turističkog proizvoda koji povezuje kulturnu baštinu i tradiciju vinarstva i vinogradarstva. Ovaj inovativni turistički proizvod razvijat će se participativnim pristupom koji uključuje lokalne zajednice i ključne dionike iz Hrvatske i Slovenije.

Projekt će uključivati brojne aktivnosti kao što su fokus grupe i radionice za definiranje i izradu plana uspostave zajedničke destinacije. Razvijat će se novi turistički proizvod koji će se prezentirati kroz opipljive i online elemente. InterWine prostorije u Velikoj Gorici, Pušći i Brežicama bit će opremljene kako bi povezivale kulturnu baštinu i vinsku ponudu. Također će se izraditi zajednički suvenir, itinereri i turistički vodič te intuitivna online platforma za promociju eno-gastronomske ponude i kulturne baštine.

Ovaj iznimno važan projekt, koji će trajati 30 mjeseci, ima ukupni budžet od 1.383.080,02 EUR. Projektni partneri uključuju Grad Veliku Goricu, Općinu Pušća, Obrtničko učilište – ustanovu za obrazovanje odraslih, Zavod za podjetništvo turizem in mladino Brežice, Univerzu v Mariboru, Fakultet za turizam, Brežice i Posavski muzej Brežice.

Razvojna agencija Zagrebačke županije suradnik je na projektu te će uz pripremu projekta koja je završena aktivno sudjelovati i u provedbi ovog hvalevrijednog projekta.