Nacionalna radionica za dionike i stručna ekskurzija za dionike na pilot područjima u okviru projekta DARLINGe – 12. i 13. rujna 2019.

Projekt DARLINGe (Danube Region Ledaing Geothermal Energy) financiran je u okviru Prvog poziva iz Programa transnacionalne suradnje Interreg Dunav 2014-2020., u ukupnom iznosu od 2.525.760,70 €. Sufinanciran je od strane Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 1.612.249,99 €, te iz IPA II fonda (Instrumenta pretpristupne pomoći) u iznosu od 534.646,60 € Projekt ima specifični cilj – poboljšati energetsku sigurnost i energetsku učinkovitost unutar tematskog prioriteta – bolje povezana i energetski učinkovita Dunavska regija. Cilj projekta je doprinijeti energetskoj sigurnosti i učinkovitosti dunavske regije podizanjem svijesti o dubokim geotermalnim izvorima energije i poboljšanjem učinkovitog korištenja čitavog raspona temperatura eksploatiranih geotermalnih vodonosnika.

Projektno područje

Područje projekta DARLINGe obuhvaća oko 95,000 km² na kojem postoje dvije vrste geotermalnih vodonosnika: (i) vodonosnici međuzrnske poroznosti; (ii) karbonatni vodonosnici. Temperature variraju između 20°C i 90-110°C. Na temperaturi nižoj od 150°C, geotermalna voda ne može se učinkovito iskoristiti za direktnu proizvodnju električne energije no pogodna je za izravnu upotrebu, primjerice za sustav daljinskog grijanja i individualnog grijanja prostora, kao i za druge poljoprivredne/industrijske svrhe. Geotermalne vode s temperaturom nižom od 30°C nisu predmet DARLINGe projekta. Unutar projektnog područja, odabrana su tri prekogranična pilot područja gdje se provode detaljnija ispitivanja kako bi se testirale razvijene metodologije. Najzapadnije pilot područje obuhvaća područje između Hrvatske, Mađarske i Slovenije, južno područje nalazi se između Bosne i Hercegovine i Srbije, dok se treće nalazi između Mađarske, Rumunjske i Srbije.
Projekt DARLINGe svojim aktivnostima i rezultatima nastoji postići promjenu stava prema geotermalnoj energiji u regiji, podizanjem svijesti o prednostima geotermalnog grijanja, širenju primjene energetski učinkovitih kaskadnih sustava i intenziviranjem suradnje ključnih igrača geotermalnog sektora, čime se pridonosi smanjenju ugljičnog dioksida u sektoru grijanja.

Nacionalna radionica za dionike održat će se 12. rujna u Termama Tuhelj, Ljudevita Gaja 4, Tuheljske Toplice, s početkom u 11 sati. Uz predstavljanje informacijske geotermalne platforme dunavske regije te prezentaciju benchmarkinga imat će te priliku upoznati se s primjerima dobre prakse u korištenju geotermalnih izvora u svakodnevici, prednostima geotermalnog grijanja, širenja primjene energetski učinkovitih kaskadnih sustava i intenziviranjem suradnje ključnih igrača geotermalnog sektora. Tijekom projekta obavljena su i terenska istraživanja unutar projektnog područja, a Hrvatski geološki institut predstavit će opažanja i rezultate istraživanja vezane za
geotermalne izvore. Predstavnici Hrvatskih voda približit će sudionicima temu Upravljanja geotermalnim vodama u okviru dunavske regije te zakonodavni okvir, a predstavnici HBOR-a
predstavit će program „Zelene infrastrukture”* Sljedećeg dana, 13. rujna 2019. godine, održat će se stručna ekskurzija za dionike u sklopu koje će se obići Hotel Termal u Moravskim Toplicama (Slovenija) te Geotermalna elektrana u Velikoj Cigleni, gdje će se raspravljati o operativnim pitanjima uz stručno vodstvo.

Prijava: PRIJAVNICA

Molimo da u obrascu označite ukoliko prijavljujete sudjelovanje na radionici (12.9.), na ekskurziji (13.09.) ili oba dana (12. i 13.09.). Sudjelovanje na nacionalnoj radionici i stručnoj ekskurziji za sve sudionike je besplatno.
https://youtu.be/RzV2vNkzqpE

Veselimo se vašem dolasku!